Yüksek pH'a sahip sular daha çok oksijen tutarlar ve daha uzun süre tazeliklerini korurlar.
Oksijeni yüksek sular ise tüketilmesi en uygun sular olarak bilinmektedir. Suda çözünmüş oksijen akciğerden değil, doğrudan kan damarlarından hücrelere aktarılır. Bunun birçok avantajı vardır;
Günümüzde pek çok farklı kaynaktan çok farklı değerlere sahip sular tüketiyoruz. Bu çeşitlilik, sudaki tüm değerlerin anlamlarını öğrenmeyi ve sağlığımız açısından önemini bilmeyi zorunlu kılıyor. Bu metinde, son günlerde çokça telafuz edilen pH ile ilgili genel bilgileri paylaşıp, dengeli bir ph değerine sahip suların sağlığımız üzerindeki önemine değineceğiz. Suyun pH değeri, insan sağlığı açısından önemli bir faktör olmakla birlikte, uzmanlar özellikle pH değeri yüksek suların tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor diyerek söze başlayalım.
PH NEDİR?
pH bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden ölçü birimidir. Açılımı "Power of Hydrogen" (Hidrojenin Gücü)'dir. pH kavramı ilk kez Danimarkalı kimyager Søren Peder Lauritz Sørensen tarafından Carlsberg Laboratuvarı'nda 1909 yılında tanımlanmıştır (1).
Her sıvının bir pH değeri bulunmaktadır. Sıvıların asit, baz veya nötr olma durumlarını ölçekler. pH değeri 14 birim ölçü içerir. pH değeri 7'nin altında ise, sıvı genel anlamda asidik, 7 ise nötr, 7 ve üzeri ise baziktir.
İÇME SUYUNDA İDEAL PH DEĞERİ NE OLMALIDIR?
İnsan vücudunun %70'i sudan oluşmaktadır ve ortalama pH değerini 7,5 seviyelerinde tutmaya çalışır. Fakat dış etkenlerden dolayı bu denge pH-4 civarına kadar düşebilmektedir. Sürekli düşük pH seviyesi pek çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu tür riskleri önlemenin yolu, uzmanların tavsiyelerini dikkate alarak minerallli, pH değeri 7,5 ve üzerinde suları tercih etmekten geçiyor.
Yüksek pH'a sahip sular daha çok oksijen tutarlar ve daha uzun süre tazeliklerini korurlar. Oksijeni yüksek sular ise tüketilmesi en uygun sular olarak bilinmektedir. Suda çözünmüş oksijen akciğerden değil, doğrudan kan damarlarından hücrelere aktarılır. Bunun birçok avantajı vardır; çok fazla içilse bile hiçbir yan etkisi bulunmaz, aynı anda birçok bölgeye oksijen taşınımı dengeli bir şekilde sağlanmış olur. Uzmanlar oksijen bakımından zengin su içiminin, karaciğerdeki oksijeni nefes almaya kıyasla altı kat artırdığını ileri sürmektedir (2).
pH değeri 7 ve altında olan sular vücudun dengeli çalışmasına engel olur ve besinlerden alınan faydaları azaltabilir. Sürekli tüketimde aşındırıcı etkisi yüzünden karaciğer, mide, böbrek, damar gibi hayati organlarda sorunlara yol açabilir.
PH DEĞERİ 7,5 ve ÜZERİ SU TÜKETİMİNİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ NELERDİR?
Vücud alkali haldeyken daha dengeli çalışır ve besinleri daha iyi kullanır. Stres, enfeksiyon ve hastalık gibi faktörler vücutta asidik bir ortam yaratır. Kanın uzun süreli olarak asidik kalması hücreleri, dokuları ve organları zayıflatır. Dolayısı ile hastalıklara da davetiye çıkarmak istemiyorsak pH değerine dikkat etmek gerekli.
Son dönemde yapılan araştırmalar, pH değeri yüksek suların kanser için engelleyici özellikte olduklarını göstermektedir. Kanser hücreleri asidik ortamlarda (pH 4-5) daha hızlı bölünmekte ve yayılım göstermektedir. Ph değeri yüksek suların içimi, kanser hücrelerinin yaşayabileceği zemine engel olur.
pH değeri 7,5 ve üzeri suların daha çok oksijen tutması, daha uzun süre taze kalması ve vücut dengesini sağlayabilmesi özellikleri ile:
kandaki oksijen (O2) miktarını artırır zararlı mikroorganizmaların yok edilmesine yardımcı olur
bağışıklık fonksiyonlarını güçlendirir
stres, huzursuzluk yada gerginlik gibi etmenleri en aza indirger, yorgunluk hissini azaltır, konsantrasyonu arttırır
her türlü diyete uygundur, ideal kilonun korunmasını sağlar ve gençleştirici özelliğe sahiptir
tansiyonu dengeler
kanser ve çok çeşitli kan hastalıklarının oluşumunu engeller
karaciğerin detoksifikasyon gücünü artırır